Európska komisia minulý rok predstavila dlhodobú potravinovú stratégiu Z farmy na stôl, ktorá má zásadným spôsobom prekopať celý poľnohospodársky a potravinový systém v EÚ. Jej zámerom je zaistiť, aby agropotravinárstvo takisto prispelo k plneniu cieľov Európskej zelenej dohody.
Jedným z hlavných cieľov stratégie je väčšia podpora ekologického poľnohospodárstva. Do roku 2030 by ekofarmy mali tvoriť aspoň 25 percent poľnohospodárskej pôdy v EÚ. S tým súvisia aj ďalšie ciele stratégie, ktoré sú nevyhnutným predpokladom ekologického poľnohospodárstva: zníženie používania chemických ochranných prostriedkov a hnojív, či dobré životné podmienky zvierat.
Otázky do diskusie:
- Aké sú výhody a riziká ekologického poľnohospodárstva? Aké podmienky pre ekologické poľnohospodárstvo dnes vytvára štát?
- Ako by mal v budúcom období SPP štát motivovať farmárov k ekologickej výrobe? Je na Slovensku priestor pre zvýšenie ekologickej potravinovej výroby?
- Sú ekoschémy dlhoočakávaným liekom na environmentálne problémy poľnohospodárstva?
Diskutovať budú:
- MARTIN HOJSÍK, poslanec Európskeho parlamentu (PS / Renew Europe)
- MICHAL KIČA, štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR
- LADISLAV MIKO, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku
- MAROŠ KMINIAK, Ekotrend Slovakia
Moderátor:
- MARIÁN KOREŇ, EURACTIV Slovensko
Záznam diskusie si môžete pozrieť tu: