Európska stratégia Farm to Fork (Z farmy na stôl) vyzdvihuje potrebu prechodu k viac rastlinnému stravovaniu, s nižším zastúpením červeného a spracovaného mäsa. Dôvodom je nielen prevencia závažných ochorení, ale tiež vysoká ekologická náročnosť produkcie týchto potravín. Z nedávno zverejneného Globálneho indexu potravinovej bezpečnosti vyplnulo, že v porovnaní s ostatnými krajinami Slovensko zaostáva práve v politikách zdravého stravovania. Ako chce teda EÚ a Slovensko reagovať na túto výzvu a je budúcnosť stravovania na Slovensku v Európskej únii vegánska?
Otázky do diskusie:
- Aké konkrétne kroky môže Slovensko spraviť pre zníženie spotreby červeného a spracovaného mäsa a naopak zvýšenie spotreby potravín rastlinného pôvodu?
- Má EÚ nástroje na podporu prechodu na bezmäsité alternatívy v členských štátoch? Umožňuje dnes vôbec potravinová politika EÚ splniť tento cieľ stratégie Z farmy na stôl?
- Je podpora zdravého a ekologicky udržateľného stravovania v súlade s potravinovými, výživovými a poľnohospodárskymi politikami Slovenska a EÚ?
- Ako sa dnes stavia štát k téme zdravého a ekologicky udržateľného stravovania vo verejných inštitúciách, predovšetkým v školských zariadeniach?
- Je zákaz nazývania rastlinných alternatív podľa živočíšnych originálov správnym rozhodnutím? A ako ovplyvní správanie spotrebiteľov?
Diskutovať budú:
- Martin Hojsík, poslanec Európskeho parlamentu (PS / Renew Europe)
- Zuzana Nouzovská, generálna riaditeľka, Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum
- Ľubomír Tuchscher, výkonný riaditeľ, Slovenské združenie pre značkové výrobky
- Radek Látal, odborník na vegánsku výživu, Slovenská vegánska spoločnosť
Diskusiu moderuje Marián Koreň, EURACTIV Slovensko.
Diskusiu si môžete pozrieť tu: