Mediálnym priestorom sa so spoľahlivou pravidelnosťou objavujú informácie o tom, akou veľkou mierou sa sektor poľnohospodárstva a potravinárstva podieľa na klimatickej kríze a globálnom otepľovaní. Na jednej strane sú alarmujúce správy, ktoré príspevok emisií z odvetvia bez kontextu nadhodnocujú, na druhej sa objavujú reakcie zľahčujúce problém do miery, že na neho netreba hľadať ani riešenie.
Hlavným cieľom diskusie preto bude odpovedať na to, či a do akej miery je znižovanie emisií skutočným riešením klimatickej krízy.
Otázky do diskusie:
– Koľko emisií tvorí agropotravinársky sektor a aký je jeho podiel na celkovej tvorbe skleníkových plynov?
– V ktorej časti potravinového reťazca vzniká najviac škodlivých plynov?
– Aké riešenia znižovania emisií v sektore doteraz priniesla prax? Uvedomujú si problém slovenskí poľnohospodári a ako sú pripravení na jeho riešenie?
– Je riešením znižovanie spotreby mäsa a živočíšnej výroby ako takej?
– Ako sa na problém pozerá štát a aké riešenia ponúka?
Hostia:
- Miroslava Artimová, SPPK
- Marián Milec, Jem pre zem
- Kristina Tonhauzer, Slovenský hydrometerologický ústav
Moderuje Marián Koreň, Euractiv Slovensko
Diskusiu si môžete pozrieť tu: