DÔLEŽITÉ: ZMENA DÁTUMU KONANIA DISKUSIE. DISKUSIA SA USKUTOČNÍ V DÁTUME 6.3.2024
Portál EURACTIV Slovensko Vás pozýva na diskusiu s názvom Zdravé, prírodné, udržateľné: Čo všetko ešte zvládnu povedať obaly potravín, ktorá sa uskutoční v dátume 6.3.2024 v čase od 10:00 do 11:30 v priestoroch Hotela Loft (Štefánikova 4, Bratislava).
O PODUJATÍ
Ekologické, udržateľné, šetrné k zvieratám a výživné. Kedy výrobcovia potravín spotrebiteľov zavádzajú a kedy sa dá na ich tvrdenia spoľahnúť? Európski spotrebitelia sa sú čoraz ochotnejší investovať viac peňazí do potravín s nižšou klimatickou, environmentálnou a etickou stopou, ale informačná džungľa na obaloch ich od tohto prístupu odrádza. Problémom nie je len množstvo neoveriteľných tvrdení ale často aj neférové marketingové ťahy, ktoré majú pomôcť výrobcom získať konkurenčnú výhodu.
Európska komisia preto v potravinovej stratégii Z farmy na stôl sľúbila údaje na etiketách potravín upratať a dať im dôveryhodnosť. Navrhuje zjednotiť označovanie výživovej hodnoty, dobrých životných podmienok zvierat, či rozšíriť povinné označenie pôvodu potravín. Európsky parlament nedávno zase schválil smernicu, ktorá má chrániť Európanov pred greenwashingom potravinových firiem.
To všetko má priniesť pre spotrebiteľa viac transparentnosti, no podľa eurokomisie to pomôže EÚ plniť jej vlastné klimatické a environmentálne ciele. A hoci sa už súčasnému kabinetu exekutívy EÚ väčšinu zo sľubov splniť nepodarí, európska diskusia o udržateľnosti potravinovej výroby a teda aj obaloch potravín bude určite ďalej pokračovať. Je šanca, že návrhy na povinné označovanie potravín splnia ich hlavný účel – transparentnosť a podporu udržateľného potravinového systému – a aký bude ich dopad na potravinárov?
OTÁZKY DO DISKUSIE
- Naučí nové označovanie potravín spotrebiteľov nakupovať zdravšie potraviny s nižšou ekologickou stopou? Ak nie, aké nástroje sú na to najefektívnejšie?
- Aký vplyv na rozhodovanie spotrebiteľov majú už existujúce označovania potravín (napríklad podmienky chovu hydiny na vajíčkach)?
- Aké dopady by mali nové povinnosti pre výrobcov potravín?
PANELISTI
- Daniel Poturnay, prezident Potravinárskej komory Slovenska
- Mária Jendrišáková, vedúca pre korporátne záležitosti, Danone
- Samuel Rybnikár, odborný asistent, Právnická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave
Diskusiu moderuje Marián Koreň, editor portálu EURACTIV Slovensko.
V prípade záujmu o účasť na diskusii sa môžete prihlásiť na tomto odkaze.