Európska komisia v potravinovej stratégii Z farmy na stôl z roku 2020 sľúbila zmenu v označovaní obalov potravín. Trh s potravinami by zrejme najviac mohlo ovplyvniť zavedenie jednotných etikiet s označením výživovej hodnoty potravinových výrobkov, ktoré má do konca roka predstaviť Komisia. Z pomerne nevinnej diskusie o tom, ako uľahčiť rozhodovanie európskych spotrebiteľov pri výbere potravín, sa v Únii stala citlivá politická téma.
Označovanie bude totiž podľa všetkého založené na nutričnom skóre (Nutri-Score, potraviny by mali byť označované piatimi farbami od zelenej po červenú a písmenami od A po E podľa toho), ktoré sa už uplatňuje napríklad vo Francúzsku. Parametre by ale medzi červené potraviny mohli zaradiť tradičné potravinové špeciality, na ktorých stojí kuchyňa niektorých členských štátov.
– Čo je zdravá potravina?
– Aký je rozdiel medzi zdravou, kvalitnou a nutrične bohatou potravinou?
– Potrebujú vôbec európski spotrebitelia pomoc s výberom zdravého jedla?
– Ako pri označovaní zdravých potravín obstoja slovenské potraviny?
Panelisti
- Anetta Vaculíková, občianske združenie Skutočne zdravá škola
- Daniela Mináriková, členka PRO Nutri-Score Aliancie / Slovenská obezitologická aliancia
- Martin Polovka, riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho, NPPC
Diskusiu bude moderovať Marián Koreň, editor portálu EURACTIV Slovensko.
V prípade záujmu zúčastniť sa diskusie sa, prosím, registrujte tu. Registrácia je predbežná z dôvodu obmedzeného počtu miest na sedenie.