Portál EURACTIV Slovensko a Dobrý trh Vás pozývajú na diskusiu s názvom Bude Slovensko jesť hmyz?, ktorá sa uskutoční 29. apríla v čase od 12:30 do 13:30 na Panenskej č.13, v priestoroch CTZN obývačky.
Diskusia je organizovaná v rámci podujatia Dobrý trh.
O DISKUSII
Potravinová stratégia EÚ Z farmy na stôl chce zmenšiť uhlíkovú stopu poľnohospodárstva a potravinárstva. V obidvoch prípadoch vidí nádej v hmyze. Jeho potenciál vidí v zaradení do jedálnička Európanov ale aj hospodárskych zvierat. Konzumácia hmyzu a výrobkov s jeho obsahom je ale u nás zatiaľ stále problematická z kultúrnych či legislatívnych dôvodov. Má hmyz na Slovensku budúcnosť? A čo pre to treba spraviť?
A ako chutí hmyz? Má chuť mandle alebo krevety? Na Dobrom trhu ho môžete ochutnať s nami. Súčasťou diskusie bude aj ochutnávka potravín s obsahom hmyzu od firmy Whizbe.
OTÁZKY DO DISKUSIE
- Aký je potenciál hmyzu v EÚ ako potraviny? Je to vzdušný zámok Európskej únie alebo budúcnosť stravovania?
- Prečo jesť hmyz? Aké to má výhody?
- Majú Slováci o potraviny s hmyzom záujem?
- Ako je právne upravená výroba a predaj výrobkov s obsahom hmyzu?
- Ktoré druhy hmyzu sa môžu v EÚ predávať na konzumáciu a prečo práve tieto?
- Je to bezpečná potravina pre ľudské zdravie?
- Aké sú ekologické výhody konzumácie hmyzu?
- Je uhlíková stopa potravín z hmyzu nižšia ako pri bežných živočíšnych výrobkoch?
PANELISTI
- Eva Ivanišová, odborná asistentka v Ústave potravinárstva Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre a vedúca Laboratória tukov a olejov vo Výskumnom centre AgroBioTech na SPU v Nitre
- Marek Vízy, zakladateľ prvého slovenského e-shopu s jedlým hmyzom - Whizbe
Diskusiu bude moderovať Marián Koreň, editor portálu EURACTIV Slovensko.
V prípade záujmu o účasť na diskusii sa môžete prihlásiť na tomto odkaze.